PARTNERS – CHERUT

Stop gedwongen prostitutie

In onze samenleving wordt prostitutie vaak gezien als ‘gewoon werk’, een vrije keuze. De realiteit is anders. Prostitutie is voor velen geen keuze, maar een overleven. Door schrijnende omstandigheden en mensenhandel komen meisjes en vrouwen in de prostitutie terecht en komen ze vast te zitten.
“Mijn raam is als een gevangenis. Ik zit hier vast en kan geen kant op.” Roxanne 24jaar
Uitzichtloosheid, pijn, geweld en dwang in de prostitutiewereld in ons land is een dagelijkse realiteit voor velen. We mogen niet wegkijken van dit onrecht. Samen kunnen we verandering brengen! Cherut betekent vrijheid en staat voor de vrijheid om te kiezen. We willen dat er voor vrouwen in de prostitutie een echte keuze komt. Maar dan moeten er ook mogelijkheden zijn. Hoop brengen. Samen een weg naar vrijheid gaan. En echte mogelijkheden creëren. Daarvoor komen we in actie! Sta op tegen onrecht en kom mee in actie!

Doel 1 – Een veilig bed

“Mijn pooier had mij in elkaar geslagen. Ik voelde me zo slecht. Ik herinnerde mij dat ik een telefoonnummer had gekregen van een organisatie die meisjes helpt. Ik belde hen op en vroeg of ik die nacht kon komen. Die nacht kreeg ik een kamertje in een opvanghuis. De eerste dagen heb ik heel veel geslapen. Ik heb toen ondersteuning gekregen om rustig na te denken welke stappen ik wilde gaan zetten.” Elena 23 jaar. 

In 2023 start organisatie Cherut met een nieuwe crisisopvang. Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en seksuele uitbuiting kunnen hier terecht voor een crisisperiode. Dat betekent een veilige omgeving, een eigen kamer en begeleiding in een opvangboerderij. De stap om uit de gedwongen prostitutie te vluchten is moeilijk en psychisch heel zwaar. Er zijn bedreigingen geuit, bijvoorbeeld naar de familie en ook kampen meisjes vaak met emotionele afhankelijkheid van hun pooier. Er zijn weinig veilige plaatsen waar vrouwen terecht kunnen als ze rechtstreeks uit een uitbuitingsituaties komen. De crisisopvang, in een mooie boerderij-setting, wil hier verandering in brengen.

Vrouwen kampen met trauma van vaak maanden of zelfs jaren uitbuiting. Het is een grote stap om te beslissen om weg te lopen. Het garanderen van een veilig bed met de nodige ondersteuning is dan ook heel belangrijk. Tijdens hun verblijf worden ze ondersteund om een eerste gevoel van veiligheid terug te krijgen, en is er psychologische ondersteuning om zelf weer keuzes te gaan maken. Vervolgens wordt er met hen gekeken naar een geschikt vervolgtraject.
Zorg jij dat Elena naar een veilige plek kan? Een kamer in de crisisopvang kost 30euro voor 1 nacht. Een verblijf van 1 maand met eten en zakgeld kost 500euro. Een bed in een veilige crisisopvang maakt een nieuw begin van leven zonder uitbuiting mogelijk. Help jij mee?

Sport jij voor Elena?

Doel 2 – Basisnoden

“Ik kan niet stoppen. Ik heb nog geen ander werk en ik heb geen recht op financiële hulp van de overheid. Hoe ga ik voor mezelf zorgen? Ik zeg al lang dat ik wil stoppen met prostitutie. Ik wil hier weg. In de avond sta ik soms heel lang onder de douche. Ik heb nachtmerries en angstaanvallen. Ik kan dit niet meer.” Dyana 33 jaar

We leren Dyana kennen tijdens het outreachwerk in de prostitutiebuurt. Ze kent ons en durft open te spreken over haar angsten en gedachten. Ze wil stoppen maar ziet geen mogelijkheden. Ze is bang dat ze geen werk gaat vinden en dat ze geen geld zal hebben om voor zichzelf te zorgen. We willen vrouwen zoals Dyana ondersteunen met een maandelijkse financiële sponsoring zodat ze de stap uit de prostitutie kan zetten. Tijdens de transitieperiode wordt Dyana begeleid op praktisch, administratief en psychosociaal vlak. Ook is er begeleiding in de zoektocht naar ander werk en kan ze trainingen volgen.
Help jij Dyana uit de prostitutie te stappen? Een basis financiële sponsoring is een voorwaarde om de stap te kunnen zetten. Zonder dat de basisnoden gewaarborgd worden is er geen sprake van een echte keuze. Maak jij een echte keuze mogelijk? Financiële sponsoring voor 1 vrouw kost 400 euro per maand.

Sport jij voor Dyana?

Doel 3 – Abonnement

“Mijn kindje gaat naar de crèche. Elke dag heb ik bezigheden. Ik ga naar taalschool en heb afspraken. Ik ben aan het solliciteren. Ik ben vaak bij Cherut. Het helpt me om te weten dat ik niet alleen sta. Het is niet gemakkelijk om uit de prostitutie te stappen, maar ik ben trots op mezelf. Een nieuwe start maken gaat niet vlug en kost tijd, maar ik kom er wel!” Melina 25 jaar

Melina is nu vijf maanden uit de prostitutie. Ze is stap voor stap haar leven opnieuw aan het opbouwen. Toen we haar leerden kennen, vertelde ze ons dat ze zo graag een normaal leven wilde voor haar en haar baby’tje. Toen Melina op een eerste gesprek kwam ging het niet goed met haar. Ze had heel donkere gedachten en had geen hoop. Maar Melina is stappen gaan zetten. Met ondersteuning. En we zien haar openbloeien. Ze is druk bezig en daarvoor heeft ze een abonnement van openbaar vervoer nodig. Het is een kleine maar heel belangrijke nood!
Help jij Melina en andere vrouwen in begeleiding bij Cherut om zich vrij te kunnen verplaatsen met de bus, tram en metro? Zonder openbaar vervoer abonnement kun je niet naar school en naar afspraken. Een abonnement kost 50 euro per maand. Help jij mee?

Sport jij voor Melina?

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van Muskathlon 2023 in België.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.