PARTNERS – CHERUT

Stop gedwongen prostitutie

In onze samenleving wordt prostitutie vaak gezien als ‘gewoon werk’, een vrije keuze. De realiteit is anders. Prostitutie is voor velen geen keuze, maar een overleven. Door schrijnende omstandigheden en mensenhandel komen meisjes en vrouwen in de prostitutie terecht en komen ze vast te zitten.
“Mijn raam is als een gevangenis. Ik zit hier vast en kan geen kant op.” Roxanne 24 jaar
Uitzichtloosheid, pijn, geweld en dwang in de prostitutiewereld is in ons land een dagelijkse realiteit voor velen. We mogen niet wegkijken van dit onrecht. Samen kunnen we verandering brengen! Cherut betekent vrijheid en staat voor de vrijheid om te kiezen. We willen dat er voor vrouwen in de gedwongen prostitutie een echte keuze komt. Maar dan moeten er ook mogelijkheden zijn. Hoop brengen. Samen een weg naar vrijheid gaan. En echte mogelijkheden creëren. Daarvoor komen we in actie! Sta op tegen onrecht en kom mee in actie!

Doel 1: Een veilig bed

“Ik kon niet meer. Ik was zo down. Mijn vriend dwong me om elke nacht met mannen seks te hebben. Hij bedreigde me dat als ik niet zou doen wat hij zei, hij me in elkaar zou slagen of erger. Het heeft maanden geduurd voor ik de moed had om weg te lopen. Uiteindelijk kwam ik via via in contact met Cherut. Ze hebben me geholpen met een veilige plaats om te wonen en ondersteuning die ik nodig had. Zo kon ik stapjes zetten om mijn leven terug op te bouwen.” Roxana, 20 jaar.

 

Afgelopen jaar is er geld ingezameld voor een startbedrag voor de aankoop van een opvangboerderij. Ondertussen is de boerderij aangekocht en is deze zomer beschikbaar. In het najaar van 2024 openen we hier een crisisopvang. Meisjes en vrouwen zoals Roxana die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en seksuele uitbuiting kunnen hier terecht voor een crisisperiode. Dat betekent een veilige omgeving, een eigen kamer en intensieve begeleiding. De stap om uit de gedwongen prostitutie te vluchten is moeilijk en psychisch heel zwaar. Er zijn bedreigingen geuit, bijvoorbeeld naar de familie en ook kampen meisjes vaak met emotionele afhankelijkheid van hun pooier. Er zijn in ons land zeer weinig veilige plaatsen waar vrouwen terecht kunnen als ze rechtstreeks uit een uitbuitingsituatie komen. De crisisopvang, in een mooie boerderij-setting, wil hier verandering in brengen.

Vrouwen kampen met trauma van maanden of zelfs jaren uitbuiting. Het is een grote stap om te beslissen om weg te lopen. Het garanderen van een veilig bed met de nodige ondersteuning is dan ook heel belangrijk. Tijdens hun verblijf worden ze ondersteund om een eerste gevoel van veiligheid terug te krijgen, en is er psychologische ondersteuning om zelf weer keuzes te gaan maken. Vervolgens wordt er met hen gekeken naar een geschikt vervolgtraject.

Zorg jij dat vrouwen zoals Roxana naar een veilige plek kunnen? De fundraising voor de Muskathlon gaat naar de opstartkosten en de werkingskosten voor de vrouwen die dit najaar zullen opgevangen worden. Een bed in een veilige crisisopvang maakt een nieuw begin van leven zonder uitbuiting mogelijk. Help jij mee?

Sport jij voor Roxana?

Doel 2: Basisnoden

“Ik kan niet stoppen. Ik heb nog geen ander werk en ik heb geen recht op financiële hulp van de overheid. Hoe ga ik voor mezelf zorgen? Ik zeg al lang dat ik wil stoppen met prostitutie. Ik wil hier weg. In de avond sta ik soms heel lang onder de douche. Ik heb nachtmerries en angstaanvallen. Ik kan dit niet meer.” Dyana 32 jaar

We leren Dyana kennen tijdens het outreachwerk in de prostitutiebuurt. Ze kent ons en durft openlijk te spreken over haar angsten en gedachten. Ze wil stoppen, maar ziet geen mogelijkheden. Ze is bang dat ze niet direct werk gaat vinden en dat ze geen geld zal hebben om voor zichzelf te zorgen. We willen vrouwen zoals Dyana ondersteunen met een maandelijkse financiële sponsoring, zodat ze de stap uit de prostitutie kan zetten. Tijdens de overbruggingsfase  wordt Dyana begeleid op praktisch, administratief en psychosociaal vlak. Ook is er begeleiding in de zoektocht naar ander werk en kan ze trainingen volgen.

Help jij Dyana uit de prostitutie te stappen? Een basis financiële sponsoring is een voorwaarde om de stap te kunnen zetten. Zonder dat de basisnoden gewaarborgd worden, is er geen sprake van een echte keuze. Maak jij een echte keuze mogelijk? Financiële sponsoring voor 1 vrouw kost 300 euro per maand.

Sport jij voor Dyana?

Oh hallo daar 👋 Wil je op de hoogte blijven over Muskathlon 2023 in België?

Schrijf je dan in om.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.